10 jūlijs, 2018

Kāzu plānošanas ieteikumi, kas var noderēt

Esmu pabijusi daudzās kāzās kā fotogrāfs un arī pati esmu precējusies, tā kā ir sanācis šo piedzīvot no visām pusēm. Vēlējos tāpēc izveidot īsu rakstu par kāzu plānošanu. Šajā rakstā vari pasmelties idejas, kas noderēs skaistāku kāzu plānošanai. Protams, šo ieteikumu ievērošana nav obligāta – katra paša brīva izvēle.

Kas man ir svarīgs kāzās?

Kāds kāzu formāts piestāv Tavai personībai? Vai tās ir tradicionālas kāzas ar daudz viesiem vai mazāk klasiskas kāzas mazā bariņā tikai ar lieciniekiem un tuvākajiem radiniekiem? 

  • Vai vēlaties abi lai ir pasākuma vadītājs vai labāk lai ir vairāk tāds festivāls?
  • Vai vēlies precēties un būt uzmanības centrā, var arī drīzāk sarakstīties četratā un pārējos viesus satikt uz vakara daļu?
  • Kā es jūtos par katru variantu?

Viesu skaits

Vai vēlaties būt intīmā gaisotnē divatā? Varbūt ģimenes lokā tikai starp tuvākajiem? Varbūt lai apkārt būtu draugi? Vai arī mēs nespējam neaicināt savas paziņas un kāzas būs lielas?

Viesu aicināšana ir emocionāli smags process, bet atceraties, ka tās ir jūsu kāzas- un tā galvenokārt ir jūsu izvēle. Nav jāaicina attāli radinieki tikai pieklājības pēc. No viesu skaita būs proporcionāli atkarīgas kāzu izmaksas – katrs viesis izmaksā ēdienu, dzērienu. Būtībā viens viesis skaistām un kvalitatīvām kāzām izmaksās ap 100 Eiro, tāpēc domājiet, ko vēlaties aicināt. Es ieteiktu aicināt tos, kuru klātbūtnē varēsiet atļauties būt jūs paši un justies brīvi.

Runājot par ielūgumiem, nav lielas nozīmes tos veidot papīra formātā mūsu vienaudžiem. Var pāris ielūgumus izdrukāt, lai ir skaists foto, ko var uzņemt pucēšanās laikā.

Tērpu un gredzenu izvēle

Tieši šīs pozīcijas dod kāzu sajūtu. Kā fotogrāfam man tā šķiet pozīcija, kas ir patiesi svarīga, jo šis būs atspoguļots visās bildēs. Ja izvēlies neērtu kleitu, tad padomā par pārģērbjamām drēbēm vakarā.

  • Noteikti ieteiktu pirkt ērtas un dārgas kurpes – tad tiks aiztaupītas tulznu sāpes kāzu dienā. 
  • Gredzeni ir gaumes jautājums, kam nav izteikti liela nozīme bildēs. Bet starp citu GLAMIRA.LV ir plaša un kvalitatīva gredzenu izvēle.
  • Ja vēlaties skaistas dekoratīvas bildes, varat iegādāties skaistu gredzenu kastīti

Mati un grims

Pozīcija, kas nodrošina, ka līgava bildēs izskatās patiesi labi. Izmēģinājuma grims ir must have, jo līgavām tas palīdz saprast, vai viņas grims viņai piestāvēs. 

Skropstu pieaudzēšana ir arī opcija, ko daudzas līgavas izvēlas pirms kāzām – tad mazāk jāsatraucas par to, ka skropstu tuša visu vakaru nenoturēsies. 

CROWN ME taisa skaistas sprādzītes, ar kurām rotāt matus. 

Kāzu vieta

  • Pils, muiža
  • Brīvā dabā
  • Ārzemēs

No fotogrāfiskā viedokļa uzreiz varu pateikt, ka vislabāk ir ārtelpas vai dārzs. Jo krāšņāks dārzs, jo mazāka nepieciešamība būs iztērēt daudz līdzekļus dekorācijām. 

Dekorācijas

Ja vēlaties skaistas bildes, tad ieteiktu šo pozīciju uzticēt kādam profesionālim. Patiesībā fotogrāfiski galda dekorācijas nav tik nozīmīgas, cik ceremonijas vietas dekorācijas. Visbiežāk, ja paši neesam dizaineri, mēs nemācēsim izveidot gaumīgu dekorāciju salikumu paša spēkiem. Jāatceras, ka kādam arī šīs dekorācijas būs jānovāc. Vai pašiem to gribēsies?

Dekorācijas ir viena no vissvarīgākajām detaļām, lai izdotos labas kāzu bildes. Man ir vairāk nekā 15 gadu pieredze tāpēc es mācēšu uztaisīt skaistas bildes jebkuros apstākļos, bet, ja uz galda stāv Coca Cola vai šņabja pudeles, ziedi, kas izskatās no plastmasa, un telpas ir ar sliktu apgaismojumu (tumšas ar tumšiem griestiem), tas var sabojāt bilžu kvalitāti. 

Mūzika

Katram nopietni jāpārdomā, vai viņi ir gatavi maksāt par dzīvo mūziku. Ja nē, tad lētāka alternatīva būs DJ.

Kāzu tradīcijas (šķīvji, tilti, rupjmaize)

Tas ir jauks žests no radiniekiem, bet ir arī tādas, kas jau sen zaudējušas nozīmi mūsdienās. Ja tās nesagādā papildus prieku, bet vairāk nogurumu, tad droši var atteikties no tām:

  • slēdzenes uz tiltiem tomēr bojā vides ainavu arhitektūru un iespējams pat kādu privātīpašumu. 
  • šķīvja plēšana ir laba izklaide, bet šķīvis parasti plīst 30 gabaliņos un mūsdienās ģimenēs nebūs  tik daudz bērnu
  • mičošana kādreiz saistījās ar to, ka sieviete tagad dzīvos kopā ar vīrieti, kas mūsdienās notiek reti, jo pāris bieži jau gadiem dzīvo kopā. Ja godīgi, vizuāli estētiskāk un bildēm pateicīgāk to būs aizvietot ar brīnumsvecīšu ceļu.
  • pušķa mešana arī lieliska izklaide, bet daži pušķi ir tik lieli, ka varētu būt bail kādu fiziski ar to traumēt.
  • ābola košana fotogrāfijās izskatās ļoti nepateicīgi
  • maize ar sāli un medu ir jauks brīdis, kad mammas simboliski iesvēta jauno pāri, bet bez tā var arī iztikt. Atceramies, ka jūlijā, augustā medus piesaistīs daudz lapsenes.

Jautājumi un atbildes

Kāzu žurnāli mūs iekārdina ar simtiem skaistām idejām, bet vai visu no tā patiesi vajag? Ieteiktu katram sarindot savas prioritātes. 

  • Mašīna (ja nu tai nav sentimentālas vērtības)
  • Gari pārbraucieni — tie izmaksās gan pakalpojumu sniedzēju laiku, gan arī nogurdinās kāzu dienā.
  • Video — esmu dzirdējusi, ka daudzi nemaz neskatās savus kāzu video pēc gadiem. 
  • Svētku galds — zviedru galds un bārs parasti izmaksā lētāk nekā galda klājums ar vairākiem ēdieniem. Lielāks ieguvums būs viegli ēdieni, nevis smags ēdiens, kuru apēdot ir grūti padejot un priecāties. 
  • Kūka — mazas kūciņas ir lētāka alternatīva. Ja ir bijis pamatīgs ēdiens, lielo kūku lielākā daļa neapēd.
  • Liels viesu nams — jo īpaši palikšana pa nakti būs papildus izmaksas.

Ja kāzu budžets ir mazs, tad saprātīgāk būs rīkot mazas kāzas tuvāko lokā un pēc tam ar tuvākajiem radiem aiziet uz restorānu pasakot paldies ģimenei šajā notikumā. Ballīti pēc tam var uztaisīt mājās par lētāku summu. Ja nauda ir ierobežojošs faktors, tad ieteiktu netaisīt kāzu festivālu. 

Sarakstīties maksā tikai 14 Eiro. Visdārgāk maksās jūsu ambīcijas ballītei, tāpēc rūpīgi apsveriet savas prioritātes. Ļoti svarīgi, lai katrai pozīcijai, par kuru maksājat ir konkrēts pamatojums un nozīme. Ja ir kāda pozīcija jūsu kāzās, kura jums nepiešķir īpašu nozīmi, tad to labāk mest ārā no kāzu budžeta tāmes.

  • Kleita - lai gan uzvilksi, iespējams, reizi mūžā, tomēr bildēs tā paliks mūžīgi. Lēta kleita rada izjūtu, ka kāzas bijušas lētas. Ļoti svarīga ir mežģīņu kvalitāte un lētas mežģīnes izskatīsies pēc aizkariem.
  • Uzvalks - Svarīgi lai tas der kā pieliets. līderis Latvijā viennozīmīgi ir SUIT SUPPLY.
  • Kurpes - izvēlies tādas, ka nenoberzīs veidojot tulznas, jo tas izbojās kāzu pieredzi
  • Rotas - pērles vienmēr izskatās klasiski un skaisti
  • Fotogrāfs - bildes ir vienīgais, kas paliks pēc kāzām. Rūpīgi izsveriet, lai jums šis cilvēks patīk, jo pieredze, ko viņš dos paliks jūsu emocijās, kad skatīsieties bildes. Foto var pēc tam mājās izmantot interjerā, izveidot fotoalbumu, slaidšovu un daudz citādas lietas.

parasti bilžu skaits ir atkarīgs no cilvēku daudzuma, dienas plāna un programmas piesātinājuma. Jo vairāk notikumu, jo vairāk bilžu; jo atraktīvāki viesi – jo vairāk bilžu. (personīgi man mazākais ir bijis ap 500 bildēm un lielākais ap 1000 bildēm)

bilžu apstrāde ietver sekojošas lietas – krāsu un spilgtuma korekcija, kadrēšana, melnbaltas fotogrāfijas izveidošana, apakšzoda korekcija, fotosesiju bildēm arī sejas retuša un dažādi digitāli labojumi.

visērtāk to ir darīt uzreiz pēc ceremonijas, kamēr visi viesi ir uz vietas. Reizēm uz otro dienas daļu kāda grupiņa vispār nebrauc, un šādā gadījumā arī viņi tiks vismaz kopbildē un varēs nofotografēties ar jauno pāri. Organizatoriem šim mērķim jāierēķina speciāls laiks, jo tas paņem, sākot no kādām 30 min. Ja ir ap 100 cilvēku, tad var paiet visa stunda, kamēr uztaisa kopbildi un viesi sabildējas ar jauno pāri arī atsevišķi.

Ja kāzas ilgākas par 6 stundām, fotogrāfs arī grib ēst, jo līdz brīdim, kad notiek sēšanas pie galda, aiz muguras jau ir pavadīta gara diena. Vislabāk fotogrāfam atvēlēt labi pārredzamu vietu netālu no jaunā pāra, lai būtu iespēja operatīvi saķert interesantus kadrus. Ir gadījumi, kad fotogrāfu nosēdina atsevišķā telpā, un tad nu gan daudz mirkļu var aizskriet gar degunu.

jā, protams, viesi drīkst bildēt, tikai viņiem jārespektē fotogrāfa darbs un nedrīkst spraukties visur priekšā. Ir daudz labu bilžu, kuras izskatās ne visai, jo priekša ir redzamas kāda viesa rokas ar mobilo telefonu 

viņi, protams, drīkst braukt, bet es neieteiktu, jo tas novērš jaunā pāra uzmanību un paildzina bildēšanās procesu.

es strādāju dažādi, ņemot vērā klientu vēlmes un esošo situāciju. Ar vien vairāk strādāju kopā ar asistentu, visiem es iesaku, ka ir nepieciešams otrs fotogrāfs – asistents, jo viens nekad nevar paspēt būt vairākās vietās, un rezultātā divu cilvēku darbs noteikti sanāk daudzveidīgāks. Piemēram – pārsvarā vienmēr tiek bildēta līgavas gatavošanas, bet kur tad paliek līgavainis? Vai viņš nemaz negrib bildes? Protams, tas sadārdzina pakalpojuma cenu.

Cena veidojas no sekojošiem lielumiem un tajā ietilpst:

  • fotogrāfa pakalpojums (reportāža, fotosesija)
  • fototehnikas amortizācija
  • transporta izmaksas (auto amortizācija, degviela)
  • produkta noformēšana (CD, DVD disku apdruka, maketēšana)
  • papildprodukti (foto grāmatas, bilžu izdruka, bilžu video utt.)
  • papildus piedāvajumi (fotostudija, otrs fotogrāfs, bilžu izdruka pasākuma laikā utt.)
SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT

error: Šī funkcija nav pieejama